Een boeiende lezing/workshop door onze
voedingsconsulente over een wereldwijd bijzonder actueel thema dat ons -jammer
genoeg- nog jarenlang zal beroeren!
Een verdraagzamere ingesteldheid vraagt
gedragsverandering en dat kan bekomen worden door een andere manier van denken.
Maar gedrag kan echter ook door een
fysieke factor beïnvloed worden, nl. door voeding.
Suikers,
junkfood, kleurstoffen en slechte vetten zijn zeer gegeerd door onze opgroeiende
kinderen en jongeren. Helaas zijn deze nefast voor zowel hun fysieke gezondheid
als voor de werking van hun hersenen, die tenslotte hun gedrag sturen. Zou het kunnen dat de toenemende
agressie, leer- en gedragsproblemen samenhangen met een heel sterk verschillend
voedingspatroon van dat van onze voorouders? Stelt u zich ook deze vraag, en bent u benieuwd naar het
antwoord hierop?
Uit onderzoek blijkt dat bij de meerderheid van de
kinderen met leer- en gedragsstoornissen voeding een belangrijke rol speelt.
Sommige kinderen voelen zich niet goed in hun vel vanwege tekorten in hun
voeding. Anderen krijgen als reactie op bepaalde voedingsmiddelen leer- en
concentratieproblemen of gaan zich hyperactief gedragen. Anderzijds is het ook
mogelijk om via de juiste voedingsaanpassingen deze aandoeningen te
temperen.
De lezing gaat over het verband tussen voeding en
gedrag, de nefaste invloed van suiker, goede en slechte vetten,
voedseladditieven, darmen en immuniteit, voedselovergevoeligheid,
kwaliteitsvolle voeding.
Mochten
scholen nog meer daadwerkelijk overgaan tot het opstarten van jaarprojecten rond
'Voeding en gedrag' (waarbij ook de ouders betrokken worden), dan zou dit pas
écht resultaten opleveren. Experimenten met gezonde voeding in scholen en
gevangenissen in Engeland leverden 35% minder conflicten en geweld op! Zou het
niet mooi zijn om óók in België het geweld bij jongeren met 35% te
reduceren?!
Hoe
lang gaat het nog duren voor men zal inzien (én in de praktijk naleven) dat
suiker een sluipende moordenaar is...Deze spreekbeurt vond ik vooral belangrijk
omdat het een ernstig argument is om niet alleen de reftervoeding en het
algemeen voedingspatroon van onze schoolgaande jeugd onder de loep te nemen maar
zeker alle frisdrank -en snoepautomaten uit de scholen te verwijderen. Weer uit
ervaring weet ik, toen mijn kinderen kans kregen cola te drinken, ik niet
alleen "lastige" kinderen had, maar ook 's morgens geconfronteerd werd met
bedplassen (M.J. leerkracht)
"Een
mens voelt zich niet elke dag hetzelfde. Los van de psychische ups en downs, is
volgens mij een wisseling in je fysieke toestand vaak te wijten aan wat in je
systeem is gegaan: je voeding dus. We zouden ons daar veel meer moeten mee bezig
houden. Maar wat doen we? We bestrijden kwalen met medicatie in plaats van naar
de echte oorzaak te gaan zoeken. Ik zag onlangs nog een documentaire over de
gigantische suikerziekte-plaag. Vroeger was het een ziekte voor volwassenen.
Maar binnenkort zou in Amerika, zelfs bij de laagste inkomensgroepen, 1 op 2
tieners eraan lijden. Ik heb altijd gehoord dat suiker een gif is. Ik heb het
zelf ook gevoeld. Ik kreeg van die energiedips. Gewoon door suiker te bannen uit
mijn eetgewoonten, voel ik me weer veel beter."
(Film-
en televisiemaker Nic Balthazar, interview tijdschrift 'Maar Natuurlijk')
Praktisch De lezing duurt ongeveer 2,5 uur (inclusief pauze).
De organisator zorgt voor een beamer en een scherm. Maximum aantal toegelaten personen voor een
lezing: 100 Maximum aantal toegelaten personen voor een workshop
(met proefsessie): 20